Stripart

XXIII festival d’art jove d’Horta-Guinardó del 30 de juny al 13 de juliol del 2018

Carla Busquets

Mar Obert | Tècnica mixta sobre paper

Del 20 d’abril al 16 de maig de 2017

 

Mar obert sorgeix a partir d’una peça creada dos anys enrere, en la que es va utilitzar la capsa buida d’una llauna d’anxoves com a escenari per a un seitó de paper, nedant a mar obert. A més d’un treball d’il·lustració i d’enginyeria del paper, el seitó tenia un sentit simbòlic, representant un homenatge a l’animal i una manera de donar les gràcies per l’aliment que havia proporcionat. Per a aquesta mostra, la Carla Busquets he realitzat un conjunt d’obres que il·lustren part de la fauna i l’entorn marins, i com l’ésser humà intervé i controla aquest entorn fins a destruir-lo parcialment. Malgrat el gran impacte mediambiental que suposen la sobrepesca, el turisme de masses a la costa i la contaminació dels oceans, les obres no tenen un aire fatalista, sinó més aviat una contenció i senzillesa que recorden les col·leccions dels museus d’història natural.

Mar obert gira al voltant del paper i de la dualitat d’aquest material, delicat i molt resistent a la vegada. El paper es pot retallar, plegar, submergir en aigua, i mantenir la seva força; serveix tant de suport bidimensional com per crear estructures amb moviment i profunditat. Carla Busquets aprofundeix en les possibilitats d’un material que es troba en moltíssims objectes de la vida quotidiana, i que sovint passa desapercebut.

Des de fa alguns anys, l’interès de la Carla Busquets cap als mecanismes pop-up i els llibres mòbils i tridimensionals ha anat en augment. Un interès que sorgeix de la passió per retallar paper i per les miniatures, fusionat al llarg dels anys amb la il·lustració i la seva formació i feina en el camp de la conservació de llibres i l’enquadernació. El fet d’haver treballat en arxius i museus també ha influenciat una manera pròpia d’entendre el procés creatiu, pensant en la futura preservació de les obres, escollint materials que no accelerin la seva degradació, i també introduint elements més propis de l’enquadernació clàssica, com els papers marbrejats i d’engrut.

1491240860_CARLA BUSQUETS

Segueix l'artista